.
2111317286.jpg
Кристиан Костов ще представи България на Евровизия

Младият музикален идол Кристиан Костов е българският участник в тазгодишното издание на Евровизия 2017.

Той ще стъпи за първи път на сцената на конкурса през май в украинската столица Киев.

Според предварително изтегления жребий, България е във втория полуфинал на музикалното състезание, който ще започне в 22:00 часа българско време на 11 май.

Тогава за българския представител ще могат да гласуват зрителите и журитата на 21 държави (Украйна, Франция, Германия, Швейцария, Македония, Естония, Израел, Малта, Холандия, Сърбия, Дания, Русия, Румъния, Сан Марино, Литва, Хърватска, Норвегия, Беларус, Унгария, Австрия и Ирландия). 

„Това е най-големият и вълнуващ подарък, който можех да получа 2 дни, преди да навърша 17 години. Новината, че съм избран да представя България на тази престижна сцена ме кара да се чувствам безкрайно щастлив, но и отговорен пред всички българи. От избраните участници досега, се очертава да съм най-младият, което ми се случва често. Но точно това ме мотивира да покажа, че е важно колко е голямо сърцето, таланта и вдъхновението” – сподели Кристиан Костов. 

Артистът, който от миналата година е част от музикалната компания Вирджиния Рекърдс, е познат на българската публика като изпълнител на едни от най-големите поп-хитове у нас през последните няколко месеца и финалист от четъртия сезон на музикалното риалити X Factor. Дебютният му сингъл „Не си за мен” оглави националната класация на най-излъчваните български песни в ефир за две седмици, а песента на Pavell & Venci Venc’ с негово участие, „Вдигам Level”, беше лидер в официалната класация 14 поредни седмици. Пълната биография на Кристиан Костов може да прочетете по-долу

Песента, която Кристиан Костов ще представи на Евровизия 2017, е озаглавена „Beautiful Mess”.

Композицията е с модерно поп звучене, а текстът е история на контрастни чувства и герои. Българската песен е посветена на младите хора, отстояващи ценностите, в които искрено вярват. Проектът е реализиран специално за конкурса от Вирджиния Рекърдс.

Музикалната компания избра песента да бъде създадена в партньорство с творческия екип на Symphonics, в който са композиторите и музикални продуценти Борислав Миланов (България), Себастиан Арман (Австрия), Йоаким Бо Персон (Швеция). Към този международен тандем, който стои зад „If love was a crime” – хитът, завоювал 4-то място на финала на Евровизия 2016 в Стокхолм, тази година се присъединиха Алекс Омар и Александър В. Блей. 

„Вярвам в Кристиан от момента, в който стъпи на сцената на X Factor. Усетът му за музиката, способността да вълнува с гласа си, невероятната му работоспособност и издържливост, въпреки 17-те му години, го правят най-необикновеното и талантливо момче, което съм срещала. Не съм сама в оценката си за него. Това е и причината един от най-талантливите авторски и продуцентски екипи в Европа да ни предложи именно Крис да изпее тази великолепна песен, с която да кандидатстваме в конкурса на БНТ за Евровизия. Комбинацията между Крис и песента е настръхваща и съм изключително щастлива, че българските и чужди експерти, помогнали на БНТ да направи своя избор, са усетили това. Чест е за нас да работим с екипа на Symphonics, както и с този на Българската национална телевизия, но най-голямата чест и отговорност е заедно да се борим за успеха на България на този престижен конкурс. На Евровизия няма обещания за успех, но за нас ще е важно да направим всичко, което е по силите ни да представим страната ни достойно. Най-голямата ни мечта, свързана с музиката, е да се научим да прескачаме граници, да печелим публика по цял свят. Силно вярвам, че трябва да се борим за това“ – заяви управителят на Вирджиния Рекърдс Станислава Армутлиева. 

За тазгодишния музикален конкурс Българската национална телевизия потърси партньор за участие сред продуцентските компании и професионалните екипи в музикалния бизнес. 

„Получихме по-голям брой кандидатури от очакваното и повечето бяха на много високо ниво. Искам да благодаря на всички продуцентски компании и музикални екипи, които се отзоваха на поканата на БНТ и представиха впечатляващи проекти. Изборът беше труден, но това много ни зарадва. Партньорството с музикалната индустрия по отношение на конкурса Евровизия е утвърдена практика от години в много държави. Тя дава възможност да се обединят усилията на активно работещи професионалисти, да се преодолеят проблемите с финансирането, за да можем да имаме достойно представяне. Вярваме в успеха на Кристиан и на избрания проект. Надяваме се да успеем още догодина да развием този вид партньорство с музикалния бизнес” – каза делегираният продуцент „Специални проекти” в БНТ Йоана Левиева – Сойър. 

В БНТ постъпиха общо 11 кандидатури с предложение за българското участие в Евровизия 2017, които включваха песен, изпълнител и концепция за сценично представяне. Предварителна селекция от страна на обществената телевизия допусна до участие 6 предложения, които отговарят на всички посочени от медията изисквания. Те бяха консултирани с международни експерти с опит в Евровизия от 12 държави (Малта, Израел, Италия, Сърбия, Холандия, Беларус, Белгия, Дания, Украйна, Великобритания, Армения и Франция). Чрез специално създадена онлайн платформа музикалните специалисти имаха възможност да се запознаят с всички представени проекти и да изразят своето професионално мнение и препоръки, които да подпомогнат експертната комисия на БНТ при взимането на окончателно решение. (Подробности за процедурата по избор на българския представител ще откриете в допълнителната информация по-долу).

Новини и повече подробности за българското участие в Евровизия 2017 следете в сайта на БНТ за Евровизия – eurovision.bg и Facebook страницата BNT Eurovision Bulgaria

Допълнителна информация:

Биография на Кристиан Костов

Кристиан Костов е е един от най-популярните поп изпълнители от новото поколение както в България, така и в Русия. Артистът, с корени от две държави (България и Казахстан, откъдето са неговите родители), е роден на 15 март 2000. Той стартира музикалната си кариера на 6 години в престижната музикална школа в Москва "Непоседы", която е известна с развитието на млади таланти. В нейното портфолио можем да намерим доста известни имена от руската музикална сцена като "tA.T.u." и Сергей Лазарев. Школата дава професионален тласък на Кристиан и възможността да участва в множество концерти от голям мащаб до 2011-а, когато решава да напусне групата и да стартира солова кариера. Той има участия в редица национални и международни състезания, като "Sound kids", където е победител, "Нова вълна за деца" (финалист, 2012) и трето място на "Школа музыки" (2012). Въпреки тези успехи, нищо не може да се сравни с участието на Кристиан в предаването за деца-таланти "The Voice Kids", където негов ментор става победителят от Евровизия 2008 Дима Билан. В шоуто Кристиан успява да стигне до финалната фаза и въпреки, че не успява да спечели, неговите спиращи дъха изпълнения пленяват сърцата на милиони зрители.

Преди две години Крис е поканен да участва в големия финал на проекта на UNICEF #Imagine project. През годините събитието е обединявало доста известни личности като Одри Хепбърн, Дейвид Бекъм, Кати Пери и много други. През 2014-а Кристиан Костов е единственият, роден в Русия изпълнител, който е поканен на една сцена с личности като Йоко Оно, Хю Джакман, Даниела Меркюри и др.

По-късно през същата година, той издава първия си сингъл в Русия - "Слушай дождь". През април 2015 Кристиан изпълнява композицията си пред повече от 3000 души, впечатлявайки не само със своето пеене на живо, но и с хореографията си, която изпълнява с неговия собствен танцов състав - "KrisKrew"

През август 2015 идва ключовият момент, който преобръща живота на Кристан. Докато е в родината на баща си - България, той решава да опита късмета си в четвъртия сезон на популярния риалити формат X Factor. Благодарение на качествата си, той придобива изключителна популярност сред българската публика, изпълнявайки по неповторим начин кавъри на песни на Джъстин Бийбър, Hozier, Сам Смит и Бруно Марс.

Малко след появата си в X Factor, той подписва договор с една от най-успешните продуцентски компании в България - Вирджиния Рекърдс. Неговият дебютен сингъл "Не си за мен" оглави националната класация на най-излъчваните български песни в ефир за две седмици. По-късно парчето се сдоби и с английска версия, чието заглавие е "You Got Me Girl". Песента на Pavell & Venci Venc’ с негово участие, „Вдигам Level”, беше лидер в официалната класация 14 поредни седмици. Хитът е гледан от над 6 милиона души в YouTube.

С кариера, обречена на успех в две държави и възможност да изпълнява песни на различни езици, Кристиан Костов е изключително развълнуван и горд да бъде избран да представя България на Евровизия тази година.

Процедура за избор на българския представител в Евровизия 2017

Изборът на българския представител в Евровизия 2017 премина през три етапа. При първия, сформирана работна група, разгледа всички 11 предложения, постъпили в БНТ в предвидения от регламента срок (20 януари 2017 година). До следващия етап бяха допуснати шест проекта, които отговарят на изискванията в регламента и на визията на БНТ за представянето ни тази година..

Членове на работната група:

Йоана Левиева- Сойър, делегиран продуцент „Специални проекти”, БНТ; Симеон Касабов, изпълнителен директор, БНТ; Кремена Кадиева, главен юрисконсулт, БНТ; Дамян Петров, главен режисьор, БНТ; Станимир Иванов, отговорен звукорежисьор, БНТ.

На втория етап БНТ покани международни експерти с опит в Евровизия. Това е утвърдена практика в страните, участващи в песенния конкурс, тъй като за всеки от участниците гласуват и зрители от чужбина. Експертите оценяваха песните и артистите, включени в шортлистата, като ги класираха посредством присъждане на точки и отговаряйки на следните въпроси: 1. Кой изпълнител е най-подходящ за „Евровизия“? и 2. Коя песен е най-запомняща се като мелодия и текст? За целта беше създадена платформа за оценка на английски език, която съдържаше демоверсиите на предложените песни, както и информация за всеки артист. Събраните в панела мнения бяха обобщени в доклад, който да подпомогне БНТ при взимането на окончателно решение.

Списък на международните експерти:

Гордън Бонело - ТВ продуцент, композитор и режисьор (Малта); Алон Амир – музикален продуцент (Израел), Никола Калиджоре – RAI, ръководител на италианската делегация в Евровизия (Италия), Владимир Граич – композитор, създал песента на победителя в Евровизия 2007 (Сърбия), Ралф Райник - организатор на „Eurovision In Concert“ в Амстердам (Холандия),Олга Саламака – BTRC, ръководител на беларуската делегация в Евровизия (Беларус), Ян Демюлдер – Европейски съюз за радио и телевизия, режисьор на музикални клипове (Белгия), Мадс Гримстад – ръководител проекти в Universal Music и оперен певец (Дания), Константин Худов - продуцент „Евровизия“, EuroMEDIA (Украйна), Ивън Спенс - радио водещ, ТВ критик и анализатор „Евровизия“ (Великобритания), Гохар Гаспарян – ARMTV, ръководител на арменската делегация в Евровизия, водеща и продуцент (Армения), Едоардо Граси - France Télévisions, ръководител на френската делегация в Евровизия (Франция).

При третия етап беше сформирана вътрешна комисия, която разгледа резултатите от допитването до международните експерти и взе решение по избора на песен и участник в Евровизия 2017.

Състав на експертната комисия:

Милка Митева (директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков“), Красимир Гюлмезов (композитор, певец, текстописец, аранжор и инструменталист), Йоанна Драгнева (поп певица, с участие на Евровизия 2008 с група Deep Zone Project), Йоана Левиева- Сойър (делегиран продуцент „Специални проекти”, БНТ), Симеон Касабов (изпълнителен директор, БНТ), Кристина Матеева (музикален редактор, БНТ), Дамян Петров (главен режисьор, БНТ). 

Save